هر وسیلهای برای کاهش فشار صوتی با توجه به صدای منبع و گیرنده را عایق صوتی میگویند. چندین روش اساسی برای کاهش صدا وجود دارد: از جمله افزایش فاصله بین منبع و گیرنده، استفاده از موانع سر و صدا برای منعکس کردن یا جذب انرژی از امواج صوتی، استفاده از سازههایی مانند تیغههای صوتی و یا استفاده از عایقهای صوتی.بسیاری از افراد از صدای اطراف آزار میبینند. این اتفاق در هر نوع خانه یا سازه ای ممکن است رخ دهد. در صورتی که کار سازه ای ضعیفی در ساختمان انجام گرفته باشد این اتفاق رخ میدهد. همچنین اگر در نوسازی منزل آیین نامه های مربوط به عایق صوتی در نظر گرفته نشده باشد یا دقت کافی در آن صورت نگرفته باشد مشکل صدا باقی می ماند. حتی اگر این ضعف سازه ای هم نباشد ممکن است شما جز افرادی باشید که نسبت به سر و صدا حساس باشید یا اینکه همسایگان شما رفتارهای غیر معقولانه ای انجام دهند که از سر و صدای ناشی از آن در عذاب باشید. در حالت معمول شما نباید صدای گفتگوهای معمول همسایه یا فعالیتهای روزمره آنها را بشنوید ولی گاهی واقعا این صداها را هر روزه میشنوید و باعث ناراحتی شما میشود.
انواع عایق های صوتی برای استفاده در منازل و همچنین مکانهای مختلف صنعتی و به طور کل هر جایی که نیاز به کنترل صوت در جهت کاهش آلودگی صوتی وجود دارد.
استفاده از اطاقهای مجزای مجهز به عایق های صوتی می تواند ایده خوبی در طراحی منزل باشد. بکارگیری درهای مجهز به عایق بین کلیه فضاها، به مقدار قابل ملاحظه ای از انتقال صدا در خانه جلوگیری می کند.
استفاده از مصالح جاذب صدا در کفها، دیوارها و سقفها: عایقهای صوتی به مانند موکت می توانند از عبور صدا جلوگیری نمایند. حتی الامکان از بکارگیری کفپوشهای سخت، مانند سرامیک، بتن و چوب خودداری نمایید.
عایقکاری نقش بسیار مهمی در گرم نگه داشتن ساختمان در فصل زمستان و خنک نگه داشتن آن در فصل تابستان دارد. به کمک عایقکاری میتوان یک خانه را در زمستان 5 درجه گرمتر و در تابستان 10 درجه خنکتر نگه داشت. به این ترتیب علاوه بر کم شدن مصرف انرژی، از آلودگی محیط زیست نیز کاسته میشود و منابع انرژی برای استفاده آیندگان حفظ میگردد.
فاکتور مهم در انتخاب عایقها، میزان مقاومت حرارتی آنها است. هر قدر این مقاومت بالاتر باشد، عایق حرارت را کمتر از خود عبور می دهد و صرفه جویی ای که به همراه دارد افزایش می یابد. پس به جای ضخامت عایقها، باید مقاومت حرارتی آنها با هم مقایسه
شود. عایق های گوناگون با مقاومتهای حرارتی برابر، از نظر میزان صرفه جویی در انرژی همانند هستند و تنها اختلاف آنها در قیمت و محل کاربرد است. عایقها دو گروه اصلی دارند که روش کار آنها کاملا متفاوت است:
- عایق هایی که در ساختار آنها حبابهای هوا وجود دارد و باعث کاهش هدایت حرارت میشوند.
- عایق هایی که حرارت را بازمی تابانند. پشت این عایقها باید حدود 20 میلیمتر فاصله هوایی تعبیه شود.
انواع عایق های متداول در ساختمان
فوم PVC
این فوم ها به صورت نرم, سلول باز, سلول نیمه باز, نیمه سخت و سخت سلول بسته می توانند باشند. از نظر عایق حرارتی فوم PVC سخت دو برابر گران تر از فوم های پلی استایرن و پلی یورتان است. در مقایسه با دیگر پلاستیک های سلولدار عایق حرارتی PVC مقاومت بالایی داشته و بسیارسخت است. فوم PVC سخت عایق حرارتی و صوتی بسیار خوبی بوده و نفوذ بخار و رطوبت در آن بسیار کم است. از آنجا که مقاومت برشی فوم PVC بالاست سطح آن برای اعمال سیمان و گچ بسیار مناسب است. مزیت عمده فوم های PVC عملکرد بهتر آنها در برابر آتش نسبت به سایر فوم های پلیمری است. از این رو نوع پانل ها در کاربردهای دریایی و ساختمانی در اورپا پذیرفته شده اند.
اسفنج اوره فرمآلدئی
با بکارگیری رزین اوره فرمالدئید، یک عامل فوم ساز و هوای فشرده شده ساخته می شود. وقتی که مخلوط وارد حفره های ساختمان پمپ می شود اوره و فرمالدئید ترکیب شده و به صورت یک فوم پلاستیکی عایق در می آیند. تحقیقات اخیر در مورد این فوم ثابت کرده که این فوم سرطان زا بوده و استفاده از آن ریسک بالایی به دنبال دارد. به همین دلایل امروزه از مواد مدرن تری مانند پلی یورتان (polyurethane) و رزین ملامین فرمالدئید (melamine formaldehyde resin) به عنوان جایگزین برای فوم اوره فرمالدئید استفاده می شود.
عایق سلولزی
عایق الیافی که از کاغذ, مواد خام تخته کاغذی یا چوب با چسباننده ها, کند سوز کننده ها و سایر افزودنی ها یا بدون آنها مشتق میشود. سلولز بهتر از عایق پشم شیشه ساختمان ها را در برابر خسارت ناشی از آتش سوزی محافظت می کنند. زیرا چگالی این عایقها بیش از پشم شیشه است در نتیجه اکسیژن لازم، برای سوخت اجزاء ساختمانی تامین نمی شود. دلیل دیگر افزایش مصرف عایق سلولزی گنجایش بالای بازیافت آن نسبت به هر ماده عایق دیگری است.
پشم سنگ
پشم سنگ جزو خانواده عایق های گرم ازنوع معدنی، متشکل از الیاف بسیار ظریف است. ماده اصلی اولیه برای تولید این الیاف سنگ آتشفشانی بازالت از خانواده سنگهای آذرین و دولومیت می باشد. محصول حاصله کاملا استریل می باشد و نیز در برابر خطراتی مانند انگل، قارچ، باکتری و حشرات موذی مصونیت دارد. از آنجایی که پشم سنگ یک عایق سلول باز می باشد بعد از نصب آن نیازمند یک پوشش بخار بند می باشند. طول عمر پشم سنگ به اندازه عمر ساختمان می باشد. هزینه نگهداری آن حداقل است مگر آنکه دچار آسیب شده باشد. یکی از کاربردهای مهم پشم سنگ استفاده به عنوان ضد حریق می باشد. در حقیقت از این پوشش می توان برای محافظت سازه های فلزی، چاهک های آسانسور، تاسیسات الکتریکی، راهروهای فرار و… در مقابل حریق استفاده نمود.
نانو عایق ها
عایق حرارتی نانو ماده جدیدی از فناوری نانو می باشد که محافظ و عایق حرارتی مناسبی در مقابل هر سه نوع انتقال گرما شامل تشعشع، جابجایی و همرفتی می باشد. با این خصوصیت که می توان از آن براحتی در ساختمانهای در دست بهره برداری نیز استفاده نمود و هیچگونه تغییر ظاهری در ترکیب ساختمان ایجاد نمی کند. نانو عایق به عنوان جدیدترین محصول عایق حرارتی تولید شده در جهان بوده که با استفاده از تکنولوژی نانو تولید می شود و دارای کمترین میزان انتقال حرارت در میان تمام عایقهای موجود بوده و خصوصیت ویژه این محصول مایع بودن آن است که امکان استفاده از آن را توسط هر نوع وسیله رنگ آمیزی فراهم می کند. انواع تولیدات این تکنولوژی با خاصیت چسبندگی بالا امکان پوشش تمام سطوح را فراهم نموده و باعث جلوگیری از خوردگی زیر عایق که مهمترین مشکل لوله های عایق شده در صنعت نفت و گاز می باشد را فراهم می آورد. نانو عایق تنها عایقی است که به راحتی همانند رنگ بر روی سطوح فلزی و غیر فلزی توسط پیستوله، برس و رولهای نقاشی می توان استفاده کرد لذا با صرفه هزینه نسبتاً کمی و بدون هیچ گونه تغییری در فضای ساختمان می توان از هدر رفتن انرژی جلوگیری نمود.
عایق های حرارتی بر پایه مواد معدنی
بارز ترین نقطه مشترک این گروه یافت شدن مواد اولیه آنها چه به صورت خالص و یا ناخالص در معادن بوده و فراوری های انجام شده بر روی آن مواد ساختار مولکولی آنها را دگرگون ننموده است. در اکثر انواع عایق های این گروه عنصر سلیسیم (si)یکی از مواد اصلی بوده که ساختار عایق بر پایه آن شکل گرفته است. این گروه از عایق ها تحمل حرارتی بالایی دارند و عموما جاذب رطوبت میباشند (در برابر نفوذ رطوبت ضعیف میباشند.)
عایق های سیلیکات
این نوع عایق ها از مواد معدنی و الیاف سرامیکی همراه با ذرات سیلیکا و اکسید فلزات گروه قلیایی مانند کلسیم, منیزیوم و یا آلومینیوم که در دمای بالا به هم دوخته می شوند ساخته می شود. این نوع عایقها به شکل پتوئی و یا به شکل آجری یکپارچه ساخته می شود. در مقابل شوکهای حرارتی مقاوم بوده و تحمل دماهای بسیار بالا را دارد و غیر قابل اشتعال است. در صورت مجاورت با رطوبت جاذب آن میباشند که می بایست در مقابل آن محافظت شوند.
عایق های مرکب یا چند لایه
گاهی استفاده از ساختار مرکب و چند لایه در عایق ها بسیار موثرتر از استفاده از یک لایه عایق با همان ضخامت میباشد. بکار گیری این روش امکان مناسبی نیز برای جبران انقباض و انبساط طولی لوله ها در نقاط با درجه حرارت و شوک حرارتی بالا را ایجاد مینماید. بکارگیری عایق های مرکب و چند لایه روی اتصالات و پل های حرارتی باعث کاهش تلفات حرارت و در نتیجه ایجاد وضعیت بهتر و کاراتر و افزایش راندمان عایقی میگردد و نیز یکی از کاربردهای مناسب این روش در محل هایی است که نیاز به کاهش ضخامت عایق کاری باشد.
عایق میکرو سرامیکی
از جمله دستاوردهای فناوری نانو تولید نانوسرامیکها و استفاده از آنها در صنعت رنگ و پوشش می باشد. یکی از انواع این مواد که در ابعاد نانومتر تولید می گردد آلومینا سیلیکات ها هستند که در صنعت رنگ به عنوان مواد افزودنی عایق مورد استفاده قرار می گیرد. سرامیکها در ضخامت پوشش و فام رنگ هیچ گونه تاثیری نمی گذارند و بالعکس می توانند به صورت شگرفی رنگ را تقویت می نمایند. سطوح پوشش داده شده با این مواد دارای مقاومت بالا در برابر ورقه ای شدن، خرد شدن، خش و سایش می باشند. سرامیکها به دلیل داشتن جنس خاص می توانند 95% حرارت خورشید و 85% اشعه ماوراء بنفش را بازگردانند و بدین ترتیب بصورت لایه ای از فام رنگ محافظت نمایند و عمر پوشش را تا 6 برابر افزایش دهند و از اتلاف انرژی در بناها جلوگیری نمایند. پوشش های سرامیکی علاوه بر داشتن خاصیت های ذکر شده دارای حالت آنتی باکتریال، عایق آب و عایق رطوبت می باشند. ضریب نفوذ بخار آب در آنها برابر 1 بوده که بدین ترتیب در مصارف ساختمانی می تواند باعث تنفس ساختمان گردد و در نتیجه باعث افزایش عمر بنا گردد.
منبع:نواندیشان
[av_one_half first]
[av_promobox button=’yes’ label=’عضویت دراینستاگرام’ link=’manually,http://instagram.com/architectfans’ link_target=” color=’custom’ custom_bg=’#895a4d’ custom_font=’#ffffff’ size=’large’ icon_select=’yes’ icon=’ue909′ font=’entypo-fontello’ box_color=” box_custom_font=’#ffffff’ box_custom_bg=’#444444′ box_custom_border=’#333333′]
عضویت در پیج اینستاگرام هواداران معماری
[/av_promobox]
[/av_one_half]
[av_one_half]
[av_promobox button=’yes’ label=’عضویت در تلگرام’ link=’manually,https://telegram.me/architectfans’ link_target=” color=’custom’ custom_bg=’#2ba7db’ custom_font=’#ffffff’ size=’large’ icon_select=’yes’ icon=’ue8b7′ font=’entypo-fontello’ box_color=” box_custom_font=’#ffffff’ box_custom_bg=’#444444′ box_custom_border=’#333333′]
عضویت در کانال تلگرام هواداران معماری
[/av_promobox]
[/av_one_half]